canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Radiohead - OK Computer

Radiohead’in efsanevi albümlerinden biri olan OK computer 1997 yılında dinleyicileri ile buluştu. 90’lı yılları etkileyici rock müziği ile kasıp kavuran ve etkisini hala sürdürebilen bir grup olan Radiohead’in şarkılarında hem politik hem de estetik yanlar bulabilirsiniz. Albümde genel olarak dingin melodiler ve akustik gitar riffleri duyabilirsiniz. Sayısız ödül alan ve aday gösterilen bu muhteşem albümü gelin birlikte inceleyelim.



Albümün sözleri aşırı tüketim, sosyal izolasyon, kişinin topluma yabancılaşması ve politika üzerinde duruyor. Albümün ismi ise insanın robotlaşması ve robotlaştırılması üstünde duruyor. Aynı zamanda grup albümü kaydederken gelenekselleşmiş kayıt yöntemlerine başvurmadı. Dünya çapında milyonlarca satan albüm 20 yıl sonra 2017’de OKNOTOK adı ile piyasaya tekrar sürüldü.

Albümün ilk şarkısı olan Airbag, modern yaşamın sunduğu ulaşımın güvensizliği ve ölüm hakkında yazılan bir şarkı. Şarkının yazılmasında asıl etkili olan şey 1995’te gelen bir hava yastığı broşöründe yer alan bir slogan. Aynı zamanda Thom Yorke’un arabalara karşı olan korkusu da şarkının yazılmasında etkili oldu.

Albümün ikinci şarkısı ve çoğunluğun favorisi olan Paranoid Android ile devam edelim. Şarkı 6 dakikadan uzun ve 4 parçadan oluşuyor. Paranoid Android'in bitirilmeyen 3 farklı şarkıdan oluştuğunu söylüyor Thom Yorke. Sözleri Thom Yorke’un Los Angeles’ta bir barda kokain bağımlısı yabancılarla çevrili olduğu bir deneyiminden esinlenildi. Sözleri delilik, şiddet, ve kapitalizme karşı yazıldı. Paranoyak olabiliriz, ama robotlaşmış, Android değiliz!

Albümün üçüncü şarkısı olan Subterranean Homesick Alien'ın intro kısmında bizi bir gitar riffi karşılıyor ve şarkının ilerleyen kısımlarında da yer yer gitar sololarına yer veriliyor. Diğer şarkılara göre daha hareketli olmasına rağmen tüm albümde etkili olan o dingin melodi hala hissediliyor. Şimdi de şarkı hakkında Thom Yorke’un söylediklerine göz atalım. “Okulda yazdığım ilk paragraf her birimizin farklı gezegenlerden gelen birer uzaylı olduğu ile ilgiliydi. İniş yapıp Oxford’un ortasında öylece duruyorduk.”

Albümün dördüncü şarkısı Exit Music (For a Film) Black Mirror başta olmak üzere nice filmlerin en çarpıcı sahnelerinde çalan muhteşem bir şarkı. Intro kısmında akustik gitar ön plana çıkarken şarkının doruk noktalarında elektrogitar riffleri ve davul bizi karşılıyor . Aynı zamanda Thom Yorke bu şarkı için ilhamını Shaskespear’in Romeo ve Juliet adlı eserindeki intihar sahnesinden aldı. Şarkının sözlerinden de bunu anlayabiliriz.

Breathe, keep breathing
Don't lose your nerve
Breathe, keep breathing
I can't do this alone


En son olarak albümün onuncu şarkısı olan No Suprises'tan bahsetmek istiyorum. Şarkı genel olarak dingin ve melonkolik melodiler üzerine kurulu ve yer yer de akustik gitar rifflerini de duyabilirsiniz. Thom Yorke’un umutsuzluğunu ve depresyonunu çok rahat hissedebiliyoruz bu şarkıda.

OK Computer genel olarak insanı derin düşüncelere sürükleyen deneysel bir albüm. Dışarıdan bakıldığında mutlu görünen insanların aslında kendi içlerinde kapana kısılmış ve bunu farkında olmadıklarını anlatıyor. Kapana kısıldığınız anlarda bu albüm bir kaçış kapısı aralayacak.