canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Müziği Resme Dönüştüren Sanatçı: Melissa McCracken

Sinestezi, basitçe kişinin kullandığı duyusunun istemsizce bir başkasını tetiklemesi demek. Sinestezi sahibi bir insan, etrafındakileri aynı anda görsel, işitsel hatta dokunsal olarak algılayabilir. Melissa McCracken, dinlediklerini görsel olarak canlandırabilen çeşitte sinesteziye sahip bir ressam. O da, bu durumunu ünlü ve sevilen şarkıları, duyduğunda aklında canlanan şekilde resmetmekte kullanmayı tercih ediyor. Gelin, melodileri renklere dönüştüren sanatçının bazı eserlerine göz atalım.
1. Radiohead - Lucky
Aşağıda gördüğünüz Radiohead’in Lucky’si gibi sanatçının resmettiği pek çok ünlü şarkı var. McCracken, gün boyunca duyduğu her türlü sesi, nöronları arasındaki anormal çapraz bağlantılar sonucunda “görebiliyor”. Sineztezi, birçok müzisyende bulunuyor: Billie Eilish, Pharrell Williams, Lorde, Ed Sheeran, hatta engeline rağmen sinestezi sayesinde piyano çalarken renkleri görebildiğini söyleyen Stevie Wonder. Sadece bu örneklerle bile sinestezinin sanatla bir ilişkisi olduğunu belirtebiliriz.
2. Prince - Joy In Repetition
15 yaşına kadar, McCracken, içinde yaşadığı rengarenk dünyada yalnız olmadığını, herkesin bu durumu tecrübe ettiğini sanıyordu. Ressam, sinestezinin, kromestezi denilen, yani basitçe seslerde renkleri görebilen çeşidine sahip. Nadir görülmekle birlikte, sinestezi bir hastalık değil ve genelde sinestezik insanlar tıpkı Melissa McCracken gibi sanatla uğraşıyor.
3. John Lennon - Imagine
Melissa McCracken, günlük yaşamında duyduğu isimlerden radyoda duyduğu şarkılara kadar her sesi gözünde renkleriyle canlandırabiliyor. Favori şarkılarını rengarenk ve sıçratmalı tekniklerle tuvaline yansıtan McCracken, John Lennon'ın Imagine adlı şarkısını resmederken piyano sesinde birbirinin içinde eriyen mavi ve altın renginde mermerleri gördüğünü söylüyor. Lennon'ın sesini ''sarı'' rengi gibi düşünürken ona hafif ve rahatlatıcı geldiğinden, resmine bulutlu bir gökyüzünü de dahil ediyor.
4. Jimi Hendrix - Little Wings
Hendrix'in bu şarkısını resmederken McCracken, gitar seslerine odaklanmak istediğini, elektrogitarda kesin bir altın efekt hissettiğini söyledi. Bu şarkıyı her dinlediğinde aklında canlanan ağır bir maviyi, moru ve pembeyi de ufak bir alanda resmetti. Şarkıları dinlediği süre boyunca gözünün önündeki renklerin solup tekrar oluştuğunu ve imgelerin hareket halinde olduğunu söyleyen McCracken ona en önemli gelen kısımların resmini yaptığını da belirtiyor.
5. David Bowie - Life On Mars?
McCracken, sadece renk temelli resim yapmayı doğal bulduğundan müzikleri de bu şekilde soyut bir rotada tuvale aktarmayı tercih ediyor. Bazı müzik türlerinin diğerlerinden daha hoş göründüğünü söyleyen McCracken, funk müziği daha renkli gördüğü için bu tarz resimlerin daha hoş göründüğünü ve country müziği genelde kahverengi olarak canlandırdığı için resmini yapmayı tercih etmediğini de belirtiyor.
6. Radiohead - Karma Police
Sevdiğiniz şarkıların renklerini gözünüzde canlandırabilme düşüncesi ne kadar ilginç, değil mi? Duyuların bu şekilde karışması gerçekten eşsiz bir deneyim. Melissa McCracken, genelde mor ve pembe renkleri sevdiğinden bazen o rengi gördüğü şarkıların daha çok hoşuna gittiğini söylüyor. Bunu hayal etmek bile imkansız!
7. Pink Floyd - Time
Görmenin, duymanın çok ötesinde bir deneyim sinestezi. Başta saydığımız sanatçılar gibi, dünyayı farklı algılamalarından dolayı muhteşem eserler sunuyorlar bize. Melissa McCracken da, bu sayede müziği resme dönüştürüyor. Siz de bu şarkıları dinlerken bu resimleri inceleyebilir ve belki kısa sürede olsa ''müziği görme'' keyfini yaşayabilirsiniz! Sanatçının diğer eserlerine kendi internet sitesi, www.melissasmccracken.com adresinden ulaşabilirsiniz.