canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Foals - Everything Not Saved Will Be Lost Part 1

“Dünyayı yönetenler, hikayeyi anlatanlardır.” Foals 2015'te çıkardığı What Went Down ile zirveye çıkarak bize aşina olduğumuz hikayenin etkileyici bir finalini sundu. Şimdi ise Yannis ve arkadaşlarının önünde iki bölümden oluşan bir hikayenin ilk ayağı duruyor.



2005 yılında kurulan Oxford çıkışlı indie rock nüvesi, müzik sahnesine Foals adıyla çıkmaya başlamalarının 10. yılında o zamana kadarki en görkemli albümleri; What Went Down’ı yayınladı. O tarihten itibaren büyük bir ivmeyle zirveye oynayan Foals, dört yıl boyunca bunun sefasını sürdü. Ekip tam 5. albüm için kolları sıvamışken 2018’in Ocak ayında grubun kurucu üyelerinden bas gitarist Walter Gervers, 12 yıllık serüvenin artık sonuna geldiğini ve gruptan ayrıldığını açıkladı. Gervers bu noktada grubun müzikal altyapısını ve karakteristik tonunu korumasında en kritik rolü oynayan isimdi. Bunun yanı sıra bu ayrılığın tam da yeni albümün çalışmalarına başlamışken gelmesi ekibin geri kalanı için yıkıcı olabilirdi. Fakat bu süreci oldukça iyi kontrol ettiler ve değişimi kadroya Gervers’ın yerine başka birini alarak yapmaktansa bunu bas metinlerindeki ufak dokunuşlarla gerçekleştirdiler.

Foals tüm bu çalkantılı dönemin ardından 8 Mart 2019 tarihinde Warner Bros. etiketiyle Everything Not Saved Will Be Lost Part 1’ı yayınladı. Aynı yıl içerisinde bir de madalyonun diğer yüzü olan Part 2 albümünün çıkacağı duyuruldu. Albüm genel hatlarıyla önceki çalışmalardan farklı bir noktada duruyor. Özellikle What Went Down sonrası çok keskin hatlarla olmasa da grubun içine girdiği değişim sürecini fark etmek mümkün. Bunda tabii ki az evvel bahsettiğimiz Walter Gervers’ın ayrılığı en büyük etken. Albümün en dikkat çeken tarafı ise What Went Down’ın sahip olduğu görece daha "kirli" gitar motiflerinden analog syntheizer'a minimal bir geçişin yaşanmış olması. Bu da karşımıza sert ve keskin köşelerini biraz olsun törpülemiş bir Foals çıkmasına sebep oluyor.

Albüm açılışını Moonlight ile gerçekleştiriyor. Hemen ardından tekli formatıyla çıkarılan albümün esas çocuğu Exits komutayı devralıyor. Exits hem yapısında bulundurduğu elementler bakımından hem de merkez ritmi kontrol etmesi bakımından albümü özetleyen şarkı konumunda. Hemen ardındaki White Onions ve On The Luna ise albümün en güçlü isimleri. Her ikisi de Foals ile özdeşleşen elektro gitar motifleri, bas vurgusu ve her daim yüksek ritmi kontrol eden yankılı davul ataklarıyla albümün genel hattını belirliyor.

Dört yıllık aranın ardından Everything Not Saved Will Be Lost Part 1 ile görücüye çıkan Foals, bize her zamankinden daha farklı bir reçete sunuyor. Bu albümde hala 2015’te bıraktığınız Foals’u bekliyorsanız, yanlış duraktasınız çünkü Yannis ve arkadaşlarının size bambaşka bir hikaye anlatma derdinde.