canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Lady Gaga - Chromatica

Lady Gaga'yı Türkiye'de herkesten önce 147. Radyo ODTÜ Özel Gösterimi'nde izlediğimiz Bir Yıldız Doğuyor'daki oyunculuğu ve filmin müziği ile aldığı En İyi Şarkı Oscar'ı ile bolca konuştuk. Gaga, yeni albümü Chromatica ile pop müziğin divalarından olduğunu tekrar hatırlatmaya gelmiş görünüyor. Her seferinde farklı bir projeyle karşımıza çıkan sanatçının bu çılgın ve eğlenceli albümü bakalım eski, ihtişamlı günleriyle kıyaslanabiliyor mu?



2011’den beri pop dışında türlere de yönelen sanatçı, bu arada karşımıza daha sakin ve farklı projelerle çıktı. Son albümünde ise Bir Yıldız Doğuyor'un müziklerindeki gerçekçiliği terk eden yıldız, dünyada yaşamayı bırakarak Star Trek’ten fırlamış görünen gezegeni Chromatica’ya yerleşti. Country tarzı Joanne’den sonra Shallow ile geçen yılların en dinlenen şarkılarından birinin sesi oldu. Son çalışmasıyla ise çılgınca dans ettiği pop şarkılarına geri döndü diyebiliriz. Fakat eskisiyle tamamen aynı değil, genelde karanlık temalı albümlere imza atan sanatçı bu sefer kırmızı ve siyah olan albüm paletine gökkuşağının renklerini de eklemiş görünüyor.

29 Mayıs’ta çıkmasına rağmen Chromatica çoktan Billboard’da zirveye yükseldi. Şimdiden 2020’nin en hızlı satan albümü de oldu. Albümden önce çıkan iki tekli, Stupid Love ve Rain On Me ile bunun sinyalini aldık. Fakat ilk tekli Stupid Love ile albümün kişisel olacağını düşünemedik. Chromatica, belli etmese de Lady Gaga’nın kendini dinleyicisine en çok açtığı çalışması. İlk şarkı Alice’te bunu belirgin şekilde görüyoruz: My name isn't Alice / But I'll keep looking, I'll keep looking for Wonderland diyen Gaga, şarkıda mükemmeliyetçiliğinin takıntıya dönüşmesini anlatıyor. 911’da sanatçı seviyeyi bir tık yukarı çekerek antipsikotik ilaçlara olan bağımlılığını keşfediyor. Soğuk ritimler ve cansız robotik vokallerle başlayan şarkı, Gaga’nın hislerini müzikle değil, sözlerle iletiyor. Albümün yıldızlarından biri hiç şüphesiz Ariana Grande düetiyle Rain On Me. Yazın bolca duyacağımız bir pop şarkısı olacağını kestirebiliyoruz. Ardından gelen Free Woman ve Fun Tonight enerjiyi biraz düşürüyor. Koreli grup BLACKPINK ile büyük yankı uyandıran Sour Candy ise bu albüme ait değil gibi hissettiriyor. Şarkının altyapısı başka pop şarkılarını anımsatıyor. Kapanışı yapan Babylon, piyano ve arkadaki kilise korosuyla şekillenen bir şarkı. Lady Gaga’nın dine gönderme yaptığı satırlar tanıdık gelirken işe biraz mitolojiyi de kattığını fark ediyoruz.

Chromatica'nın biri Stupid Love olan en güçlü iki şarkısı birbirinden çok farklı. Sine From Above’dan bahsediyoruz. Elton John ile iş birliği yapılan bu şarkı Tony Bennett ve Bradley Cooper düetleri kadar ilgi çekici. Tam da Gaga'nın yazacağı türden olan bu şarkının adı ve sözleri biraz gizemli ve farklı yorumlara açık. Sözlerinde Lady Gaga, ilhamından, müziğinden ve bunlara olan inancından bahsediyor. Elton John’a çok yakıştıramadığımız bu şarkı da diğerleri gibi dans pistlerine layık. Sine From Above’un sonunda, beklemediğimiz hareketli davul ve bas sesleriyle karşılaşıyoruz.

Albümdeki şarkılar, Gaga’nın turneleri arasındaki yolculuklara sıkıştırdığı projelerin aksine, yapımcıların elinden defalarca kez geçti. Gariptir ki BloodPop ve Skrillex gibi isimlerin yanında Gaga’nın ismi ilk defa yapımcı olarak yer almıyor. Sanatçının dediğine göre, geçirdiği zor zamanlar için deva olmuş bu albüm. Belki bizim de geçirdiğimiz zamanlardan sonra buram buram pop kokan bu şarkılara ihtiyacımız vardır. Sonuçta yaz mevsimine girdik, hareketli şarkılar ve renkli klipler, dilden dile dolanan nakaratlar bize iyi gelebilir!