canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Mitski - Laurel Hell

Ağlanacak omuzlar hazırsa Mitski’nin yeni albümü Laurel Hell’i incelemeye başlayalım çünkü kendisi 21 Mayıs’ta Türkiye’ye geliyor! Lisenin bir kısmını Ankara’da okuyan Mitski, 3 yıl aradan sonra çıkardığı albümle listelerin başına oturarak bayrakları astırdı.




Mitski, “kazanılacak ya da kaybedilecek birer güç savaşı olmayan, gerçek ilişkiler” hakkında aşk şarkılarına ihtiyaç duyduğu için bu albümü yazdı. Albümün ismi Kuzey Amerika yerlilerinin kullandığı “çalılıklarda kapana kısılmak” deyişinden geliyor. İlk etapta punk, ardından amerikan folk müziği tarzında olması planlanan albüm, en sonunda pop ve disko müziğine de göz kırpan son formunu aldı. Albümün 11 şarkısının tamamının altında Mitski imzası var ve 11’i de beraber duygusal olarak bizi duvardan duvara vurma yarışında…

Açılış şarkısı Valentine, Texas piyanonun hakim olduğu bir enstrümantal rock örneği.
“Let’s step carefully into the dark” sözü ile albümü açarak bize neyle karşılaşacağımızın sinyallerini veriyor.

Onu takip eden teklilerden Working for the Knife, 80’lerin sonundaki endüstriyel avangart müzik akımını unutamayanların bayılacağı bir şarkı. Birazdan disko topunun altında jimnastik egzersizlerinden bozma dans figürlerimizi sergileyecekmişiz gibi hissettiriyor.

The Only Heartbreaker’ı Radyo ODTÜ’den duymuş olabilirsiniz çünkü kendisi favorilerimizden oldu bile. Yine güzel bir 80’ler teknopop örneği olan şarkının kendisi kadar video klibi de sansasyonel: Mitski, klipte önce bir ormanı, ardından da baştan sona gezegeni yakıyor. Şarkıcı, Rolling Stone röportajında şarkıdan şöyle söz ediyor: “Bu, ilişkilerde her zaman batırıp günah keçisi olanların şarkısı. Ama kendinizi suçlamayın, belki de bunun sebebi deneyen tarafın yalnızca siz olmasındandır.”

Love Me More, sözleriyle “Mitski de olsan o varoluşsal sancıyı yaşayacaksın demek ki.” dedirten şarkılardan.

How do other people live?
I wonder how they keep it up?
When today is finally done
There's another day to come.


There’s Nothing Left Here for You, ayrılığa tamamen farklı bir açıdan bakarak sevgiliye “Ben gidemem sen git.” demenin şarkısı. Sözleri şarkıcının müziği bırakıp “yeni bir hayat ve yeni bir Mitski bulmak” isteğinin -biz bunu duymak istemesek de- sinyallerini veriyor. Bize de sadece “Mitski ne eylerse güzel eyler.” deyip içimizden aksini dilemek kalıyor.

Heat Lightning, geceleri gözüne uyku girmeyenler hakkında bir şarkı. Gitar ve davulla mistik bir açılış yapan şarkıda, Mitski’nin başarılı vokali bir kez daha öne çıkıyor. Hatta öyle ki, birçok kişi zaman zaman erkek bir vokal daha Mitski’ye eşlik ediyormuş hissine kapılmış.

Stay Soft, sözleri ve hissettirdikleriyle albümün ağır toplarından. Mitski, şarkıyı “İncinmiş insanların birbirlerini bulmaları ve acılarını anlamlandırmak için seksi kullanmaları hakkında bir şarkı.” olarak tanımlıyor.

Laurel Hell, sizi duygudan duyguya fırlatıp en sonunda “Her şeyin başı sevgidir.” ile yoğuran şarkı sözlerinin arkasındaki 80’ler dans ritimleri ile tam Mitski’lik bir albüm olmuş. Hem pandemiden önce hem de pandemi sırasında yazılmış şarkılar içeren albüm, dinleyenlere müziğin küresel bir krizden nasıl etkilenebileceğine dair güzel bir gözlem şansı da veriyor.