canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Arcade Fire - We

Özgür irade var mı, anksiyete çağında nasıl yaşanır, Alice Harikalar Diyarı’ndaki tavşan deliği nereye çıktı? Arcade Fire, 5 yıl aradan sonra 2022’nin bizce en iddialı rock albümlerinden olan “We” ile karşımızda.



We, 40 dakikalık bir “bu pandemi de dünyayı çok bozdu.” serzenişi. Albümde Amerikan Rüyası’ndan Dante’ye, David Bowie’nin 5 dakikalık şarkılarından Rus bilim kurgu romanlarına kadar geniş bir yelpazeye atıflar var. Albüm, Arcade Fire’ı MP3’lerimizden dinlediğimiz zamanları aklımıza getiriyor. Ekip her zamanki gibi modern dertlerimizin sesi olmaya devam ediyor. Hatta albüm tanıtımını hayranlarına gönderdikleri kartpostallarla yapan ekip dijital çağa orta parmak göstereceklerinin sinyalini vermişti bile. Nitekim öyle de oldu. Grup, içinde bulunduğumuz çağı albümün giriş şarkısı “Age of Anxiety” olarak tanımlıyor. “End of the Empire” ile de değişimin sinyallerini veriyor. Ekip her ne kadar bu albümde “I unsubscribe”, “somedbody delete me” gibi sözler kullansa da en nihayetinde bu, modern sorunlarla savaşmanın albümü.

Win Butler, Age of Anxiety I’da sesini 2 farklı katmanda kullanarak albümü açıyor. “It’s all about you.” derken hemen ardından “It’s not about you.” diyerek biz dinleyenlerde ufaktan paranoyak bir his uyandırıyor. En sonunda “What is it all about?” sözüyle iyice kendimizi sorgulamaya başlıyoruz. Sözler, rock ve dans ritimlerine eşlik eden piyanoyla beraber anksiyete çağını açıklıyor:


“Fight the fever with TV
In the age where nobody sleeps
And the pills do nothing for me
In the age of anxiety”


“Age of Anxiety II (Rabbit Hole)”, içinde yaşadığımız dünyayı Alice Harikalar Diyarı’ndaki tavşan deliğine benzetiyor. Yabancı ve tuhaf olmasına rağmen kaçamadığımız bir delik. Müzikal anlamda oldukça deneysel olan şarkıda, yavaş synth rock ritimleri bir anda yüksek tempolu bir elektronik dans müziğine dönüşüyor.

The Lightning I ve The Lightning II, albümün yayınlanan ilk teklileri. Albümde art arda yer alan şarkılar folk’tan punk’a beklenmedik bir geçiş yaparak adrenalin seviyemizi yükseltiyor. 2020’de yazılan şarkıların o dönemde ABD sınırında bekleyen Haitili sığınmacılara değinen sözleri şu şekilde:

I heard the thunder on the blue sky perfect day
I wonder why, am I the only one?
I heard the thunder and I feel I'm going under
Jesus Christ was an only son


The Unconditional I (Lookout Kid), aynı zamanda evli olan grup üyeleri Win Butler ve Regine Chassagne'in 9 yaşındaki çocuklarına yazmış olduğu tatlı bir mektup. Bir tür İrlanda folk müziği olan jig’e benzerliğiyle albümün karamsar havasını dağıtıyor.

We, bu duygusal albümün kapanışını "When everything ends, can we do it again?" sözleriyle yapıyor. Şarkı, ismini Win Butler’ın çocukken okuduğu 1921 tarihli bir bilim kurgu romanından alıyor.

Albümdeki favori şarkımız “The End of the Empire” ile uzun araba yolculuklarında güneşi batırmanızı öneririz.

Arcade Fire’ın “The Suburs’ten sonra en çok odaklandığımız ve içimize sinen albüm” olarak tanımladığı We, 40 dakikalık bir kendi içine dönüş bileti. İyi yolculuklar!