canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Jorja Smith - Lost & Found

Büyüme sancılarıyla birlikte yaşadığımız hayal kırıklıklarını, aşk acılarını ve düzene karşı isyanyankar tavrımızı dile getiren Jorja Smith, ilk albümü Lost & Found ile duygularımıza tercüman oluyor. Sanatçının kariyerinde büyük bir ivme yaratan albüm, hem şarkı sözleriyle hem de müzikal altyapısıyla büyük ilgi topluyor.



Son yıllarda R&B müzik türüne yepyeni bir soluk getiren Jorja Smith ilk albümü Lost & Found ile müzik dünyasının dikkatini çekmişti. Başarılı İngiliz R&B sanatçısı, şarkılarında soul ve jazz tınılarına da yer veren Lost & Found'u 2018’de yayınladı. Smith, Drake ve Kendrick Lamar gibi ünlü isimlerle yaptığı düetlerin ardından beş haftalık turnede Bruno Mars'ın ön sanatçısı olarak yer almıştı. İlk albümü Lost & Found’u yayınlayarak yeteneğini başka sanatçıların gölgesinden sıyırıp ben kendi tarzımla buradayım dedi. Albümde Amy Winehouse ve Sade'den esintiler duymak mümkün.

20 yaşında albümü yayınlayan şarkıcının şarkılarında; varoluşsal sancılarını, aşk acılarını ve iç dünyasındaki karmaşaları duymaya hazır olun.

Albümle aynı ismi paylaşan albümün giriş şarkısı Lost & Found'da aslında albümün nasıl ilerleyeceğine dair ipuçları veriyor diyebiliriz. ''Why do we fall down with innocence?'' cümlesiyle başlayan şarkı kendisi de dahil olmak üzere herkesin masumiyetini sorguluyor. Ruhunuza dokunan ses tonlamalarıyla ve müziğin ritmiyle sizi ilk şarkıdan içine çekiyor ve albümün devamını dinlemek için sabırsızlanıyorsunuz.

Lost & Found'un ilk teklisi Blue Lights albümden iki yıl önce yayınlanıyor. Albümle birlikte asıl ününe kavuşan şarkı uzunca bir süre Smith'in en çok dinlenen şarkısı oluyor ve tanınmasındaki en büyük etken haline geliyor. Irkçılık ve ayrımcılık konularını işlediği şarkıda büyüdüğü yerden de esinlenerek siyahilerin yaşadıkları adaletsizliklere atıfta bulunuyor. Smith şarkıyı, günümüzde hala devam eden haksızlıkları dile getirmek için okul yıllarında yazıyor ve bu durum şarkının sözlerine de yansıyor.

Don't you run when you hear the sirens coming
When you hear the sirens coming you'd better not run
'Cause the sirens not coming for you
What have you done? You went to school that day
Was a bit late, but it wasn't Monday
Kept after class for answering back
You apologized, ain't no harm in that


Hepimize 17 yaşındaki aşkımızı hatırlatan Teenage Fantasy'de yaşadığımız hayal kırıklıklarını, sevdiklerimizin kalp kırıklığına karşı bizi koruma çabasını ve hepimizin genç yaşta aradığı aşk tanımına, olgunlaştıkça uzaklaştığımızı anlatıyor.

I've got a lot of things to do
What if I had been a fool
And thought I was in love with you?
I need to grow and find myself
Before I let somebody love me
'Cause at the moment I don't know me


Smith bu satırlarla kendimizi tanımadan ve sevmeden önce başka birinin bizi sevmesine izin vermenin doğru olup olmadığını tartışıyor. Aşk sandığı duyguların, gençlik heyecanından doğan gelip geçici bir heves olabileceğini vurguluyor.

Albümün hem sözleriyle hem de müziğiyle çok etkileyen bir diğer şarkısı da The One. Herkesin arayışta olduğu ‘o’ kişi kavramına Jorja Smith farklı bir bakış açısı getiriyor. Bir insanı çok sevip bağlandıktan sonra, ona duyulan ihtiyaç hissini reddetmek istiyor. Günümüzde süregelen kalıpların yanı sıra kendi hisleriyle de bir çelişki içerisine giriyor.

You will never hear me say
Come hold me, console me
When really I'm lonely
Even if I feel this way
I don't wanna feel this way
When I...

Need someone
I don't want to need no one
I'm not tryna let you in
Even if I've found the one


Albümdeki her şarkı hayatımıza bir noktadan dokunuyor. Kendimizle çeliştiğimiz konuların, hayattaki herkesin problemi olduğunu kabullenmemizi sağlıyor. Hayat ile kavga ederken, yalnız kalmamak için aradığımız aşkı bulup bulamayacağımıza dair ipuçları veriyor.Tomorrow şarkısında; kendimizi bulmaya çalışırken kayboluşlarımız bizi yıldırmaya çalışsa da, her şeyi bildiğimizi sanarak en sevdiklerimizin desteğini elimizin tersiyle itsek de her şeyin dünde kalacağını ve yarın her şeyin daha mantıklı olacağını söylüyor.

I've said what I can
But do you hear it?
Do I know who I am?
Will you believe me, that I won't do you wrong?
That's what I've done all along
By finding myself I nearly lost it all
By fighting your help I thought I knew it all
I'm lying alone and now I know it all

So don't you wonder why
I won't say goodbye
I won't even cry
It will all make sense tomorrow






Bizi bize anlatan albüm ''Lost & Found'', şarkı sözleriyle düşündürüyor ve müzikalitesiyle büyülüyor. Albümü beğenirseniz, sanatçının 2021 yılında yayınlanan ikinci albümü Be Right Back'e de göz atmayı unutmayın. İyi dinlemeler!