canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Green Day - Saviors

Amerikalı Rock grubu Green Day’in son ve on dördüncü stüdyo albümü Saviors, geçtiğimiz ocak ayında yayınlandı. Eleştirmenler ve dinleyicilerden olumlu geri dönüşler alan bu albümü gelin beraber inceleyelim!
(Okuma Süresi: 5 dakika)



1987 yılında kurulan Green Day, tüm zamanların en iyi Punk Rock gruplarından biri olarak biliniyor. Son albümlerinin üzerinden dört sene geçtikten sonra kendilerine özgü tarzıyla yeniden karşımıza çıkan Green Day üyeleri, bu albümün grubun ‘’yeniden canlanması’’ olduğunu söylüyor. Green Day, 1994'te büyük çıkış yapan albümleri Dookie ve 2004'te ana akımı fetheden American Idiot ile başlayan üçlemenin sonuncusu olarak lanse ettileri Saviors ile bu üçlemeye son noktayı koyuyor.

One Eyed Bastard
Albümün yayınlanmadan önce paylaşılan son şarkısı One Eyed Bastard, çarpıcı bir şekilde P!nk'in "So What" parçasına benzeyen yoğun açılışıyla başlıyor. Hatta tekrarlanan bu akorların yer yer grubun American Idiot albümünde yer alan Holiday şarkısını da anımsattığı düşünülüyor. Grubun solisti Billie Joe Armstrong’un açıklamasına göre bu şarkı yalnızca bu akorların üstüne yazıldı. Armstrong, açıklamasına şöyle devam ediyor: “Şarkı sözlerinde sadece hayattaki kötü zamanları yansıtıyordum. Nostaljiyle ilgili olan da budur, bazen şöyle düşünürsünüz: 'Bu çok kötü bir zamandı.' Herkesin hayatında çirkin düşüncelerle uğraşmak zorunda kaldığı çirkin bir dönem vardır; bu intikam gibi bir şey olabilir. Neyse ki bu sayede şarkı yazma konusunda artık bir çıkış noktam var.’’

Well, I can remember all the bad memories
I never forget a face that's quite so ugly
Ay-oh!
Lost years are wasted


The American Dream Is Killing Me
Amerikan yaşam tarzının eleştirisi, Green Day’in hemen hemen her albümünde ortak bir tema olarak görülebilir. Şarkının adı da modern dünyada sıkça gündemde olan ‘’Amerikan Rüyası’’ndan geliyor. Basit ama akıllıca yazılmış esprili dizeleriyle The American Dream Is Killing Me, güncel toplumsal problemlere ışık tutarak yaşamın değersizleştirildiğinden bahsediyor. Şarkı, aynı zamanda Green Day’in 2004'teki hit şarkısı "American Idiot"ın yeniden ele alınmış bir versiyonu olarak da değerlendiriliyor. Grup tarafından yayınlanan bir açıklama da bu konuda son noktayı koyuyor, "Geleneksel Amerikan Rüyasının pek çok insan için işe yaramadığı bir bakış açısı ve aslında pek çok insana zarar veriyor."

People on the street
Unemployed and obsolete
Did you ever learn to read the ransom note?

Don't want no huddled masses
TikTok and taxes
Under the overpass
Sleeping in broken glass


Look Ma, No Brains!
Albümün yayınlanan ikinci teklisi Look Ma, No Brains!, dinleyicilerine nem nostaljik hem de yeni ve güçlü bir Punk Rock deneyimi sunuyor. "Tarih hakkında pek bir şey bilmiyorum çünkü okumayı hiç öğrenmedim." sözleriyle başlayan şarkı grubun tarzını tam olarak yansıtıyor. Toplumsal normlara başkaldıran bakış açısıyla gençlik ve özgürleşme arzusunu ifade eden sözlere çılgın davul sesleri, güçlü gitar tınıları ve Billie Joe'nun kusursuz vokalleri eşlik ediyor.

I said look ma, I ain't got no brains
I'm a goner and I don't feel no pain
I'm with stupid and I'm all by myself
'Cause I'm special and I don't need your help


Dilemma
Billie Joe Armstrong, Dilemma’nın sözlerinde dinleyiciyi takıntıları ve sorunlarıyla dolu dünyasına davet ediyor. Armstrong’un bizzat çaldığı gitar, Mike Dirnt’in basları ve Tré Cool'un perküsyonu ile dinamik bir enerji taşıyan şarkı kişisel bir mücadeleyi anlatıyor. Şarkı sık sık yinelenen ayıklık ve bir aşk arayışı temasıyla şekilleniyor.

Strange days are here again
And it's getting weirder
Here's to all my problems
I just want to drink the poison


Bobby Sox
Çoşkulu bir aşk şarkısı olmasının yanı sıra grubun tarzından da ödün vermeyen Bobby Sox, klibi ve sözleriyle dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. Billie Joe Armstrong bir röportajında, "Bobby Sox albümdeki en sevdiğim şarkılardan biri, '90'ların hiç yazmadığımız şarkısı' dedi. “Karım için yazdığım bir şarkı olarak başladı ama gerçekleştikçe şarkıyı değiştirmek istedim ve 'Kız arkadaşım olmak ister misin?'in üstüne 'Erkek arkadaşım olmak ister misin?' diye ekledim... şarkı bir nevi evrensel marş haline geliyor.” diye belirtmişti. Özgürleştirici ve birleştirici bu şarkının sözlerinde de bunu hissetmek mümkün.

Do you wanna be my best friend?
You can drive me crazy all over again
And I'll bore you to death, oh-whoa
Doesn't matter when we are in love


Green Day'in kendine has tarzını en iyi yansıtan albümlerden biri olan Saviors hem radyomuzda hem de müzik listelerinde şimdiden yer edinmeyi başardı. Keyifli dinlemeler!