canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Madonna - Madame X

Popun Kraliçesi, dört yıl aradan sonra gizemli Madame X olarak geri döndü! Değiştirdiği yaşam stili sayesinde farklı kültürlerden de etkilenerek ortaya çıkarttığı yeni albümünde bizleri gizemli bir dünyaya davet ediyor.



Mart 2015’te Rebel Heart adını verdiği albümünün ardından Madame X isimli çalışmasıyla aramıza dönen Madonna’nın 14. stüdyo albümü Interscope Records imzası taşıyor. 2017 yılında Amerika’nın özellikle yönetim açısından iyi bir noktada olmadığı gerekçesiyle Portekiz’in Lizbon kentine taşınma kararı alan şarkıcı, yeni albümünün Portekiz’de deneyimlediği sanatın ve kültürün bir meyvesi olduğunu belirtti.

Albümün yayınlanmasından önce sosyal medyada paylaştığı 1 dakikalık tanıtım videosunda, kendisini Madame X olarak tanıttı. Madame X, farklı karakterlere bürünebilen bir alter ego. “Madame X is a secret agent. Travelling around the world. Changing identities. Fighting for freedom. Bringing light to dark places. She is a dancer. A professor. A head of state. A housekeeper. An equestrian. A prisoner. A student. A mother. A child. A teacher. A nun. A singer. A saint. A whore. A spy in the house of love. I am Madame X.” paylaşılan videoda Madonna’nın söylediği bu sözler Madame X’in çok çeşitli karakterini bize anlatıyor.

Albümün ilk şarkısı Medellín, Kolombiya’da bir şehrin adı. Latin pop tarzında olan şarkıda Madonna’ya Kolombiyalı sanatçı Maluma, İspanyolca kısımlarda eşlik ediyor. Madame X’in çeşitli karakterlere bürünebilen bir yapısı olduğunu varsayarsak bu şarkının Madame X’i kesinlikle bir cha cha dansı öğretmeni. Klipten de çıkarabileceğimiz bu sonuç, sözlerle de bize yansıtılmış. Klibin bir tablo gibi görünmesini istediğini belirten Madonna, bu görünümü klibin sonlarındaki yemek masası sahnelerinde başarıyla yakalamış!

Albümün ikinci şarkısı Dark Ballet’i ilk defa Madonna’nın Met Gala 2018 performansında daha sonra da Eurovision 2019 performansında dinledik. Deneysel pop türünde olan şarkıda, Daft Punk tarzı synthesizer ve orkestra müziğinin uyumu dikkat çekiyor. Tchaikovsky’nin The Nutcracker Suite: Dance of the Reed-Flutes’ünden de bir parçayı barındıran Dark Ballet için Madonna, çok sevdiği bir film olan Otomatik Portakal’ın konseptinden etkilendiğini söyledi. Albümün öne çıkan bir diğer şarkısı Crave’de Madonna’nın yanında Amerikalı rapçi Swae Lee’yi görüyoruz. 2019 Billboard Müzik Ödülleri’nde sahne aldıktan hemen sonra yapılan bir görüşmede sanatçı, albüm için yazdığı ilk şarkılardan birinin Crave olduğunu belirtti.

Güçlü ve canlandırıcı bir marş olarak nitelendirilebilecek I Rise ise albümün öne çıkan bir diğer şarkısı. Toplumsal olaylara dikkat çekmek istenen şarkıda, modern dünyanın olumsuzluklarına karşı bir uyanış söz konusu. Şarkının başında Amerika’da Stoneman Douglas Lisesi’nde yaşanmış olan silahlı saldırıdan kurtulmuş olan aktivist Emma González’in sivil silahlanmaya dair hükümeti eleştirdiği bir röportajından da alıntı yer alıyor.

Alışılmışın dışında işlere imza atmasıyla tanınan Madonna, bu sefer de karşımıza daha Avrupai bir bakış açısıyla çıktı. Kendi tarzından ödün vermeden, alıştığımız Madonna tınılarına Portekiz’deki deneyimlerini katan şarkıcı, hem bize yakın gelen hem de gizemini koruyan, etnik bir yapıya sahip olan Madame X’i bizlerle buluşturdu.