canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Lizzo - Special

"Bu sene yazın geldiğini bize fark ettirecek güzel bir albüm çıkmadı! " diyenleri buraya alalım! Lizzo, geçmişteki R&B ve hip hop tarzını bu sefer disco ve pop ile birleştirerek ortaya tam bir yaz albümü çıkardı.



Special, Lizzo’nun “Ben sadece bir Tiktok şarkıcısı değilim!” şeklindeki yakarışı olmuş. Bizce bu tarz değişimi genellikle Z kuşağı tarafından dinlenen şarkıcının kitlesini yaşça büyütecek ve yerinden kaldırıp dans ettirecek. 35 dakikalık bu soul, hip hop, pop ve R&B şöleninin sözleri ise geçtiğimiz aylarda ABD’de kürtajın yasal olmaktan çıkarılışından kilolu kadınların fetişleştirilmesine kadar geniş bir yelpazeden günümüz dünyasına bakıyor.

Biraz 80’ler disko pop, biraz Daft Punk, biraz Coldplay ama en çok Lizzo’nun özgün müziğini içeren Special’ı gelin daha detaylı inceleyelim.

The Sign, albümü “Hi, motherfucker, did you miss me?” diyerek açıyor. Lizzo’yu özledik tabii, şarkıyı dinlerken onunla şöyle karşılıklı twerk yapasımız geliyor. Bu açılış da albümün sizi hop oturtup hop kaldırtacak ritimlerine karşı hazırlıyor.

Special’ın yayınlanan ilk teklisi About Damn Time, çok sevildi ve tabir-i caizse TikTok videolarının marşı oldu. Şarkı, Beyoncé’nin ünlü albümü Lemonade’den de izler taşıyordu.

Ancak ikinci tekli Grrrls için aynını söyleyemeyeceğiz. 10 Haziran'da yayınlanan tekli, şarkıda "spaz"(spastik) sözcüğünün bir hakaret şeklinde kullanıldığı yönünde eleştiri aldı. Bunun üzerine şarkı sözlerini değiştiren Lizzo, "Kilolu ve siyahi bir kadın olarak ayrımcılığa uğramanın ne demek olduğunu biliyorum ve bunu kimseye yaşatmam." açıklamasıyla gönülleri kazandı. Şarkıda Beastie Boys’ un 1987 yapımı Girls şarkısının beatini kullanan Lizzo, bu şarkının mizojinist olmayan sözlerle de yazılabileceğini göstermek istemiş.

I Love You Bitch, 12 şarkılık albümün tam ortasında vuran sakin bir dans şarkısı. Toplumdaki güzellik algısının kadınları yaptırmaya zorladığı estetik, botoks gibi işlemlerin öz sevgiyi getirmeyeceğini anlatıyor ve ekliyor:
When the world can't love me to my face
When the mirror lies and starts to break
Hold me close, don't let me run away
Don't be afraid, oh


Naked, albümün 9. ve rastladığımız ilk yavaş şarkısı. Günümüz dünyasında bedenini sevmek üzerine çok şey söylense de bu şarkı kadar gerçekçi olanı bizce az.
Beauty is a gift, but curses everyone that chase it
I wish we could live without no body expectations
I've seen every part of me and, babe, I can't erase it
If I get on top of you, you promise to embrace it?


Coldplay, Special’ın kapanışını yapıyor. Coldplay’in Yellow’undan bir dizeyle başlayan şarkı, albümün en kişisel sözlerine sahip. Lizzo, kapanışta gözü karartıp kendisiyle olan çalkantılı ilişkisini gözler önüne seriyor.

Bu sene Grammy adaylığını zorlayacağını düşündüğümüz Special, Lizzo’nun şu zamana kadarki en iyi albümü. Hemen unutulmayacak sözler ve eğlenceli ritimler arıyorsanız kesinlikle bir şans vermelisiniz.