canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Red Hot Chili Peppers - Californication

Red Hot Chili Peppers'ın yedinci stüdyo albümü Californication, grup için birçok açıdan önem taşıyor. John Frusciante'nin gruba dönüşünden sonra yapılan ilk stüdyo albümü olmakla beraber, aynı zamanda da grubun en çok satan albümü. Radyo ODTÜ'nün doğum gününü kutladığımız bu günlerde favori sanatçılarımızdan Red Hot Chili Peppers'ın albümüne biraz yakından bakalım.



Gitarist John Frusciante, grubun bir diğer efsanesi Blood Sugar Sex Magik daha bitmeden gruptan ayrıldığında uyuşturucu problemiyle boğuşuyordu. Grubun artan popülaritesini kaldıramayan Frusciante'nin bağımlılığı günden güne kötüleşirken eski ekibi de onun yerini doldurmaya çalışıyordu. Yeni gitaristlerle bir türlü uyumu sağlayamayan ekip, Frusciante rehabilitasyona girip tedavisini tamamladıktan sonra onunla tekrar çalmaya başladı. Gitaristin dönüşünün ilk ürünü Californication, birçok şarkısıyla grup üyelerinin kendi bağımlılık hikayelerini ve aralarındaki ilişkiyi anlatıyordu. Şarkıların prova süreci arada çıkan krizlerle birlikte 4 ay, albümün kaydedilmesi ise 3 hafta sürdü. Bunun sonucunda da grup, Frusciante'nin performansında bir düşüş olsa da bu kendine has yetenekli gitaristin Anthony Kiedis ile güçlerini birleştirdiği sağlam bir albüme imza attı.

Albümün birinci sırasında Around The World, Frusciante'nin gitar kısmını evdeyken düşündüğü ve herkese ''Bunu kesinlikle duymalısınız, fakat kendi başıma asla çalamam, yoksa şarkıyı çok yanlış anlarsınız.'' dediği hareketli bir şarkı. Bu nedenle birbirinden uzak tarzda olsa da Flea'nın bas gitar rifleri ve Frusciante'nin de elektro gitar rifleri birleştiğinde şarkı başarılı bir şekilde tamamlanıyor. Scar Tissue uyuşturucu bağımlılığının anlatıldığı, nakaratı insanın aklında kalan ninnileri andıran, albümün hit teklilerinden. Albümün en iyi şarkılarından Otherside'da, Kiedis yine bir bağımlılık hikayesini anlatıyor. Fakat bu sefer olayı Red Hot Chili Peppers'ın 1988'de aşırı dozdan hayatını kaybeden eski gitaristi ve kurucularından Hillel Slovak'ın bakış açısıyla ele alıyor. Daha çok bağımlılığın sonlandırıldığı ve normal hayata dönüşün hayallerinin kurulduğu bir şarkı Otherside.

Californication'a gelene kadar, albümde güzel şarkılara rastlasak da, Kiedis'in gerçekten şarkı söylediğini ve söz yazma gücünü gösterdiğini hissedemiyoruz. Albüme adını da veren bu şarkı, her açıdan kusursuz. Kiedis bu şarkıyı Yeni Zelanda'da 'Çin'deki psişik ajanları' protesto eden bir kadından esinlenerek yazdı. Bu olay, onu Hollywood'un karanlık tarafını anlatan bir şarkı yazmaya itti. Californication, güçlü sözleri ve müziğiyle kesinlikle ekibin kendini kanıtladığı bir şarkı. Albümün son şarkısı Road Trippin', sözleriyle diğer şarkılardan farklı, daha huzurlu ve sakin. Şarkı, gruptaki 3 arkadaşın çıktığı tatilden esinlenerek oluştu. Anthony Kiedis, bu şarkıda bir sabah uyanarak kendine güneşin aynası olmasını hatırlatıyor. Road Trippin', albümü içimizi ısıtarak bitiriyor.

Geçen yazla birlikte 20. yılını dolduran Californication, Red Hot Chili Peppers'ın tüm zorluklara rağmen kariyerini iyileştiren ve yerini sağlamlaştıran bir albüm. Genç pop'unun hakim olduğu 90'lı yıllarda hala rock müziğe yer olduğunu kanıtlayan Red Hot Chili Peppers'ın bu albümü dünyada 15 milyon kişiyle buluştu. Red Hot Chili Peppers, Radyo ODTÜ'nün 25 yılını beraber geçirdiğimiz gruplar içinde en sevdiklerimizden. Californication albümü de, en sevdiğimiz, ilham verici albümlerinden.