canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Pixies - Doolittle

Pixies’in ikinci stüdyo albümü Doolittle, 80’lerin ses getiren albümlerinden. Grup, Doolittle ile Phil Collins ve Tina Turner gibi isimlerin ana akım müziği yönettiği günlerde özgün ve bağımsız müziğiyle büyük bir başarı yakaladı. İncil'e ve sürrealizm akımına referanslarıyla biraz karanlık bir havaya sahip olan albüme gelin daha yakından bakalım.



Pixies’in çıkış albümü Surfer Rosa’nın üstüne çıkamayacağı düşünülen Doolittle, pek çok otoriteden övgü aldı. Tüm zamanların en iyi albümleri listelerinde adını kesinlikle göreceğiniz Doolittle, birçok müzisyenin de ilham kaynağı oldu. Grup, Surfer Rosa’nın konserleri devam ederken, boş zamanlarında bir kuaförün bodrum katında hazırladığı albümünü 1989 yılında piyasaya sürdü.

Açılış şarkısı Debaser, Luis Buñuel ve Salvador Dalí'nin 1929 yılına ait sürrealist filmi Un Chien Andalou’dan esinlendi. Şarkının slicing up eyeball sözü ise yine filmden bir repliğe gönderme. Black Francis’in üniversite yıllarında başlayan ve tüm kariyerine yansıttığı sürrealizm hayranlığı albümün devamına da hükmetti. Bu çalışmanın en başarılılarından Monkey Gone To Heaven, ozon tabakasının delinmesine göndermeler yapan, çevreci bir şarkı. Kendi müzik tarzına uymayan enstrümanlara yönelen grubun bu şarkısında çello ve keman seslerini duyabilirsiniz. Sözleriyse biraz mantıksız. Şarkının If man is five, the devil is six, then God is seven. kısmında da derin bir anlam aramayın. Çünkü Francis, bu sözleri ona birinin Hebrew İncili’nden alıntı yaparken anlattığını ama kendisinin konuyu bizzat araştırmadığını söyledi.

Albümün bir diğer şarkısı Here Comes Your Man, The Beatles şarkılarına benzeyen yavaş bir melodiye sahip. Francis, bu şarkıyı 14 yaşında yazdı ve sonradan ona hafif bir pop havası kattı. Bir aşk şarkısı gibi gözükse de Francis şarkısında Kaliforniya Depremi'nde ölen sarhoş ve evsiz insanları anlattığını söyledi. Albümün karanlık ruhu ve ölüm referansları, melodisi aydınlık olan bu şarkıda bile kendini gösteriyor. Hey, yine bu çalışmanın en olumlu eleştirilerini alan şarkılardan. Dinlerken Francis'in yüksek notalara çıkma yeteneğinin Kim Deal'ın vokaliyle kusurlu ama kulağa hoş gelen birleşmesine hayranlık duyuyorsunuz. Kısacası Hey, Pixies'in bir yüksek bir alçak seslerle oluşturduğu şarkılarının tipik bir örneği.

80'li yıllarda çıkmasına rağmen hala günümüzde de etkisini sürdüren Doolittle'ın şarkıları, farklı müzik türlerinden bir seçki sunuyor. Black Francis'in şiddete, mitolojiye, dinlere ve çevreye olan garip eğilimi şarkıların sözlerinde kendisini belli ederken müziğin özgünlüğünü de gölgede bırakmıyor. Francis'in dediği gibi, ''Bu albümün amacı dinlerken deneyimlemek, iyi vakit geçirmek ve eğlenmek.''