canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Progresif Müziğin Unutulmaz 10 Albümü

Standart rock müziğin çizgilerinin dışına çıkan ve mısra-nakarat düzenini yıkan progresif rock, genellikle bir hikaye anlatan şarkılar içerir. Gelin, çizgilerin dışına çıkan 10 albüme kulak verelim.
The Moody Blues - Days Of Future Passed (1967)
Days Of Future Passed, rock müzikte yeni arayışların yaşandığı dönemde, zamanın ve mekanın ötesinde bir albüm olmayı başardı. Ekibin progresif müziğin öncülerinden biri haline gelmesini sağlayan bu albüm, "Nights In White Satin" ve bu şarkının efsanevi flüt solosu ile akıllarda kalmaya devam ediyor.
King Crimson - In The Court Of The Crimson King (1969)
In The Court Of The Crimson King, çıktığı dönemde dinleyicilerden oldukça olumlu tepkiler alarak listelerde 3.sıraya yükseldi. Albüm, Barry Godber tarafından tasarlanan muhteşem bir kapağa sahip. İç ve dış kapak resimleri için grubun değişmez üyesi Robert Fripp şöyle söylüyor: "Dış kapaktaki yüz şizoid adam ve iç taraftaki de Crimson King. Gülümseyen yüzü kapatırsanız, gözler inanılmaz bir hüzün açığa çıkarıyor. Daha ne söyleyebilirim ki? Bu resim müziği yansıtıyor."
Yes - Close To The Edge (1972)
Close To The Edge ile Yes, progresif müziğin zirvesine ulaştı. Albümle aynı isme sahip 19 dakikalık şarkı, destan yapısına sahip ve efsaneler arasındaki yerini çoktan almış bir klasik. Ekibin solisti Jon Anderson, şarkı sözlerini yazarken Hermann Hessen'in budizm felsefesini işleyen Siddhartha adlı kitabından etkilendi.
Genesis - Foxtrot (1972)
Foxtrot, İngiltere listelerinde 12 numaraya kadar yükselen ilk Genesis albümü. Watcher Of The Skies ile yapılan güçlü başlangıçtan, bir progresif müzik başyapıtı kabul edilen Supper's Ready'ye kadar bütün enstrüman vuruşları berrak ve güçlü. Albüm, birçok tarihsel olaya, İncil'e ve mitolojiye değiniyor.
Jethro Tull - Thick As A Brick (1972)
Jethro Tull, çoğu zaman kurucusu ve solisti Ian Anderson'un tek ayak üstünde çaldığı flüt sololarıyla anılıyor. Thick As A Brick, grubun yaklaşık 43 dakika uzunluğunda tek bir şarkıdan oluşan konsept albümü. Şarkı, sözlerini 12 yaşında Gerald Bostock adındaki Anderson tarafından yaratılmış hayali bir çocuğun, büyümenin zorluklarına ilişkin yazdığı şiirden alıyor.
Gentle Giant - Octopus (1972)
Gentle Giant, daha önce bazı blues gruplarında çalmış üç erkek kardeş tarafından 1970 yılında İngiltere'de kuruldu. 10 yıllık müzik kariyerlerinde caz, klasik müzik ve rock'ın en cesur birleşimlerini deneyen grup, progresif rock türünün en özgün gruplarından biri olmayı başardı.
Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon (1973)
Yaşamı konu alan albüm, başından sonuna kadar ahenk içinde, sanki tek bir şarkıymışçasına mükemmel geçişlere sahip. Albüm, melodiler, albüm kapağı ve tamamını Roger Waters'ın yazdığı vurucu sözler ile belirgin bir tema etrafında şekilleniyor. Adını ise deliliği konu alan "Brain Damage" şarkısındaki "I'll see you on the dark side of the moon" sözlerinden alıyor.
Emerson, Lake And Palmer - Brain Salad Surgery (1973)
Emerson, Lake & Palmer, 1970'lerde çok popüler olan İngiliz progresif rock grubu. Brain Salad Surgery'nin son şarkısı, aynı zamanda grubun en sevilen şarkılarından biri olan "Karn Evil 9", aslında dört parçadan oluşuyor ve neredeyse yarım saat sürüyor.
Camel - Mirage (1974)
Mirage, bu albümle sesini duyurmaya başlayan Camel için oldukça önemli bir yere sahip. Albüm, klasik rock enstrümanlarının yanı sıra moog, organ, flüt gibi progresif müzikte karşımıza çıkan enstrümanları içeriyor. Ayrıca albümün çarpıcı şarkılarından Nimrodel, ismini J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitabındaki bir karakterden alıyor.
Rush - Hemispheres (1978)
Hemispheres, ekibin Kanada'ya dönmeden önce İngiltere'de kaydettiği son albüm. Albüme adını veren ilk şarkısı Cygnus X-1 Book II: Hemispheres, neredeyse 20 dakikalık bir eser. Beş parçaya ayrılan ve daha çok destansı bir havaya sahip şarkıda Yunan mitolojisinın tanrıları ve Olympos'lu Cygnus'un dünya tasviri yer alıyor.