canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

2020'nin En İyi Albümleri

2020… Son günlerini yaşadığımız bu yıla dönüp baktığımızda anlatacak ne çok hikâye var, değil mi? Müzik dünyası da bu dönemden payını aldı. Konserler ve albümler ertelendi. Yine de müzisyenler bu zorlu yılda sevenlerini yalnız bırakmadı. Bu yılın adeta distopik bir filmden fırlayan görüntülerini belki de en güzel onlar ifade etti. Gelin, bir süreliğine 2020’nin tüm olumsuzluklarının sesini kısalım. Yıl içinde yayınlanan albümler eşliğinde sanatın ve müziğin ruhun ilacı olduğunu hatırlayalım.
1. Hayley Williams - Petals For Armor
Hayley Williams’ın solo albümü bu yılın merakla beklenen çalışmalarındandı. Petals for Armor’ı, kötü sonlanan evliliğinden sonra zor zamanlar geçiren şarkıcının kendini yeniden keşfetme evresi olarak tanımlayabiliriz. Williams bu albümünü funk, indie rock, biraz da disko tarzlarına Paramore yıllarından deneyimler katarak hazırladı. Petals For Armor hakkında daha fazlası için sizi buraya alalım.
2. HAIM – Women In Music Pt. III
HAIM, üçüncü stüdyo albümü Women in Music Pt. III’den sonra beklentileri arşa yükseltti diyebiliriz. Kardeşlerin şu ana kadarki en iyi çalışması ne çok profesyonelce düzenlenmiş ne de çok basit. Hatta güneşli bir günde, küçük bir odada kaydedilmiş hissi uyandırıyor. Soft rock, retro-pop tarzlarında ve evet, bu seneki çoğu albüm gibi geçmiş yıllardan bir hayli etkilenmiş görünüyor. Albümü Kartonet'ten de inceleyebilirsiniz.
3. Pearl Jam - Gigaton
Pearl Jam, stüdyoya on birinci kez girişinde işleri ağırdan aldı. Ortaya da ekibin şimdiye kadar ki en uzun albümü çıktı. Yüksek tempoların arasına sıkıştırılmış yavaş şarkıların sağladığı akıcılık, albümün demlene demlene hazırlandığını gösteriyor. Gigaton ile Pearl Jam, sevdiğimiz klasik tarzını değiştirmeden müzik mirasına sadık kalıyor.
4. Phoebe Bridgers - Punisher
Phoebe Bridgers'ın ikinci albümü Punisher, genç şarkıcının kendi dünya algılayışını kusursuz bir derinlikte bize sundu. Bridgers, sıkı bir Elliot Smith hayranı ve onu kopyaladığını söylemekten çekinmiyor. Fakat bu albümüyle aslında ne kadar özgün ve yetenekli olduğunu kanıtladı. Söz yazarlığını yeniden tanımlayan Bridgers, Punisher ile kariyer yolunda sağlam adımlarla ilerliyor.
5. Taylor Swift - folklore
Taylor Swift bu yaz hayranlarına sürpriz yaptı. Albüm hazırlığında olduğunu bile bilmediğimiz şarkıcı, farklı bir tarzda karşımıza çıktı. Karantina döneminde müziğinin farklı yönlerini keşfeden sanatçının albümünü incelemiştik. The National’dan Aaron Dessner ve Bon Iver gibi isimlerle hazırlanan folklore, ana akımdan uzak ve Swift’in önceki çalışmalarına benzemiyor.
6. Dua Lipa - Future Nostalgia
2020’yi olduğu gibi dans pistine taşıyan Dua Lipa, tam da harekete ve eğlenceye ihtiyaç duyduğumuz dönemde imdadımıza yetişti. Genç şarkıcı, albümün adından da anlaşılacağı üzere 80’lere neon renkli tabelaların döşendiği bir yoldan dönüyor. Future Nostalgia hakkında ayrıntılı bilgi için sizi şöyle alalım.
7. Miley Cyrus – Plastic Hearts
Miley Cyrus’ın üzerinde iki yılı aşkın süredir çalıştığı Plastic Hearts, yılın son günlerinde yayınlandı. Joan Jett, Stevie Nicks ve Billy Idol gibi isimleri gördüğümüz albümde mesaj açık. Cyrus albüm için “Şu ana kadar yaptığım tüm işlerin bir karışımı.” dese de sanatçının rock yıldızı olmaya heveslendiğini düşünmemek elde değil. Uzun zamandır müzik endüstrisinin ihtiyaçlarına göre kariyerini yönlendiren Cyrus’ın bu başarılı çalışmasında sadece müzik ön planda.
8. Mac Miller – Circles
Rock, soul, rap, caz ve folk… Circles, Mac Miller’ın vefatından iki yıl sonra yayınlandı. Bu albüm, ünlü yapımcı Jon Brion’un da yardımıyla şarkıcının kendi sınırlarının ötesine taşmasını sağladı. Circles, melankolik bir içeriğe sahip olsa da içinizi karartmayacak tonda. Bu albümle, bir daha yeni projeleriyle buluşamayacağımız müzisyene sessiz sakin bir veda ediyoruz.
9. Fontaines D.C. – A Hero’s Death
A Hero’s Death, İrlandalı post-punk grubu Fontaines D.C.’nin ikinci albümü. Grup, geçmiş yılların rock tarzlarını modern bir şekilde yorumluyor. Biz bu albümü dinlerken şarkıların ritmine kapılıp gittik. Şarkı sözleri de incelemeye değer çünkü günümüz insanının psikolojisine ışık tutuyor. Telefon, bilgisayar ve televizyon ekranlarına hapsolmuş insanları ironik şekilde anlatan Televised Mind, bunun en çarpıcı örneği.
10. Gorillaz – Song Machine Season One: Strange Timez
Gorillaz’ın Song Machine adlı animasyon dizisini ve albümünü yakın zamanda Kartonet'te ele almıştık. Gorillaz, bu albümle bir kez daha hızla değişen dünyada çağın ona ayak uydurması gerektiğini gösteriyor. Albümde yer alan sanatçıların tarzları hip-hoptan rock müziğe, ülkeleri ise ABD’den Mali’ye uzanıyor. Grubun 20. yılını kutladığı bu projesinde tam da bu “garip zamanlar” için hazırlanmış eğlenceli şarkılar yer alıyor.
11. The Killers - Imploding the Mirage
The Killers, altıncı albümünde, tam da 2020'yi terk etmek istediğimiz bir zamanda bizi 80'lere götürdü. Nostalji sevgilerine ek olarak Imploding The Mirage’ı o yılların en büyük rock gruplarından ilham alarak hazırladı. Bununla da yetinmedi, albümüne Fleetwood Mac’ten Lindsey Buckingham, War on Drugs’dan Adam Granduciel ve Weyes Blood gibi isimleri de sığdırdı. Albüm hakkında daha fazlasına Kartonet'ten ulaşabilirsiniz.
12. Tame Impala - The Slow Rush
Canımız Tame Impala albüm yapar da bu listede yer almaz mı! Currents ile alkışları toplamış sanatçı, The Slow Rush ile müziğine olgun bir ritim oturtuyor. Albüm, psikedelik rock ve hafif dans ritimleri eşliğinde ilerliyor. Çalışırken, okurken hatta yemek yerken bile yanı başınızda başa sararak dinlenecek bir albüm. Kevin Parker’ın kendinden ve müziğinden emin biçimde karşımıza çıktığı her halinden belli olan The Slow Rush, zengin ve bir solukta bitirilecek içeriğe sahip.
13. Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters
Fetch The Bolt Cutters, karantina döneminin en güzel yansımalarından. Çoğunlukla evde kaydedildiği için arkada köpek havlamaları, kapı gıcırdamaları gibi sesler duyuyoruz. Apple, ruh haline bağlı olarak şarkılara “Gelin beraber delirelim!” dercesine minik duraklamalar, çığlıklar ve doğaçlama sesler katıyor. Sanatçı sıkıntılarını öyle samimi ve esprili bir yolla anlatmış ki, dinlerken karantina dostumuz oluveriyor.
14. The Weeknd - After Hours
Karantinada dinlerken bizi evimizden alıp Las Vegas’ta olaylı bir geceye bırakan bu albüm, pek çoğumuzu odalarımızda dans ettirdi. Gözümüzü kırmızı siyah temalı bir sinematik evrene açtık. Kulağımızda parıltılı synthler ve trap davulları yankılandı. The Weeknd’in R&B ve dans müziğini kardeşmişçesine kaynaştırdığı After Hours hakkında daha fazlası için sizi buraya alalım.
15. The Strokes – The New Abnormal
Farkında değildik ama bir The Strokes albümüne gerçekten ihtiyacımız vardı. Aslında albümün adı dünyadaki çevre problemlerini işaret ediyor ama biz pandemi dönemine uyarlayabiliriz. The New Abnormal, klasik The Strokes’tan şaşmadan, taptaze fikirlerle ve birazcık da uysal seslerle ilerliyor. Selfless, The Adults Are Talking, Bad Decisions, Ode To Mets… Hangisinden başlasak ki? Bence biz uzatmayalım, meraklısını şöyle alalım.