canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Weezer - OK Human

Biz elektrogitarların konuşacağı bir Van Weezer bekliyorduk. Weezer ise karşımıza OK Human ile çıktı. Alışkın olduğumuz müziğini yanında orkestrasıyla sunan ekip, şarkı sözlerinde teknolojinin zararlarını vurguluyor.



Weezer, rock müziğin orkestrayla el ele vereceği bir albüm yapma fikrini ilk olarak 2017’de ortaya attı. Tam bu sıralarda grubun 2020 yılında gerçekleşecek Hella Mega Tour’da Green Day ve Fall Out Boy ile birlikte yer alacağı belli olunca ekip endişeye kapıldı. Dilerseniz bir hayal edin: Beraber sahne alacağınız iki grup almış gitarları, yüz binlerce dinleyiciyi coşturuyor. Siz ise piyano ve yaylılarla sahneye çıkıp aynı enerjiyi sürdürmeye çalışıyorsunuz.

Doğal olarak ekip, başka bir albüm fikrine yöneldi. Böylelikle solist Rivers Cuomo’nun idolü Van Halen’a bir saygı duruşu olacak Van Weezer projesi doğdu. Kaderin cilvesi, pandemi nedeniyle 2020’de gerçekleşecek tur iptal olunca ekip önceki çalışmasına döndü ve OK Human’ı tamamladı.

Harry Nilsson, Serge Gainsbourg gibi orkestral-pop ustalarına selam çakan OK Human 29 Ocak’ta yayınlandı, 7 Mayıs’ta ise onu metal müziğin baskın olduğu Van Weezer takip edecek.
Albüm, ismiyle Radiohead’in OK Computer’ına bilinçli şekilde göz kırpıyor. Bu referansın sebebi, OK Human’ın Radiohead’in efsanesiyle ortak bir mesaj vermeye çalışması. Albümün yedinci şarkısı Screens’de bu mesajı alıyoruz:

Now the real world is dying
As everybody moves into the cloud


Bu sözlerle Weezer, son yıllarda insanların teknolojiye olan bağımlılıklarıyla gerçek hayata yabancılaştıklarını vurguluyor.

Bizi karşılayan ilk şarkı huzurlu bir flüt sesiyle All Of My Favorite Songs. Şimdilik albümün en çok dinlenen şarkısı. Cuomo karamsar şekilde “All My Favorite Songs are slow and sad” derken arkasında onu albüm boyunca yalnız bırakmayacak yaylıların akışını dinliyoruz.

Bu şarkıyı takip eden Aloo Gobi, Cuomo’nun eşiyle arasındaki tipik bir randevudan bahsediyor. Bu şarkının duygusu özlem. Pandemiyle hayatımıza giren, en basit alışkanlıklarımıza duyduğumuz bir tür özlem. Dışarda yemek yemek, maske takmadan bir yürüyüş yapmak, sarılmak gibi. Aloo Gobi ise çiftin o zamanlar için sıkıcı bir rutin, şimdi ise bir lütuf olarak gördükleri randevularında sipariş ettikleri yemeğin ismi.

Playing My Piano’da Cuomo’nun üstüne karantina döneminde hepimize yapışan tembellik sinmiş. Huzurla piyanosunu çalarken gerçek yaşamdan ve gerçek sorumluluklarından kopan vokal, dinleyeni karışık ruh halinin içine çekiyor. Yer yer melodi, dinleyicinin kulağında akıcı bir müzikale dönüşüyor.

Orkestral bir albüm yapmak Weezer’ın iletmeye çalıştığı mesaja oldukça uygun. Sımsıcak melodilerin eşliğinde akan orkestra, teknolojinin müziğe dahil olmadığı eski dönemleri aklımıza getiriyor. Weezer’ın derdi, tutsağı olduğumuz teknolojinin hayatımızdan götürdüğü içtenliği bize müzikle ulaştırmak. Gerçekten de OK Human, Weezer’dan alıştığımız neşelendirici ritimlerin eşliğinde samimiyet duygusunu dinleyenlerin içine işliyor.