canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Beyonce - Black Is King

Amerika'da George Floyd'un öldürülmesi ile sembolleşen ve tüm dünyayı ayaklandıran ırkçılık eylemlerinden sonra en gürültülü tepkiyi verenler, sanatçılar oldular. Beyoncé, olayın yankıları hala devam ederken duyurduğu görsel albümü Black Is King ile bir sanatçı olarak bu konuda üstüne düşeni yapıyor. Afroamerikan kültürünün köklerine indiği albümü, görsel bir etnik şölen.



31 Temmuz’da Disney+ platformu üzerinden yayınlanan görsel albüm, aslında bir müzikal. Şarkıları da 2019’da Beyoncé’nin The Lion King için hazırladığı soundtrack albümü The Gift’e ait. Beyoncé'nin de seslendirmenleri arasında bulunduğu çizgi filmin şarkılarında sanatçının köklerine olan sevgisini hikayeleştirilmiş şekilde dinledik. Filmde yönetmen ve oyuncu olarak yer alan Beyoncé, ufak bir senaryoyla bu hikayeyi tekrar anlatıyor. Şarkı aralarında The Lion King'den replikleri ve Beyoncé’nin Hamlet ile İncil’den alıntılarını duyuyoruz. Metaforların bolluğu ve bu replikler, filmin kendi görüntüleriyle birleşince bütünlüğü biraz bozmuş. Oysa Beyoncé’nin iletmek istediği mesaj kesin ve net: Kendi ırkının ruhani doğası, güzelliği ve kültürel mirası. Bu mesaj yüzeysel bir yolla iletilse de görselliğin ve müziğin kalitesi filmin sonuna kadar sürüyor.

Beyoncé filmin başında "Siyah benim gerçek sevgimin derisinin rengi." diyor. Fakat ilk şarkı Bigger’dan itibaren beyaz başta olmak üzere renkli kıyafetler ön planda. Bu beyaz elbiseler belki de ırklar arasında olması gereken dengeyi ifade ediyor. Kliplerdeki manzaralar ve dans figürleri ise etkileyici. Sanatçının çıktığı kültürel yolculukta, genç bir adamın kral olma yolunda kendini keşfetmesini izliyoruz.

Albümde Beyoncé'ye iddialı isimler eşlik etti. The Nile'da Kendrick Lamar'ı, Water'da Pharrell Williams'ı dinledik. Mood 4 Eva'yı da Jay Z ve Childish Gambino Beyoncé ile seslendirdi. Beyoncé’nin Afrika’dan Brooklyn’e
uzanan bir coğrafyadan müziğini tanıttığı siyahi müzisyenler büyük övgüler topladı. Onların müziği başarılı düetleri bile gölgede bıraktı. Lamar kusursuz şekilde seslendirse de ritim eksikliğine ve synth fazlalığına sahip The Nile, ilk defa duyduğumuz isimlerin yer aldığı My Power'ın gerisinde kaldı. Şiddetli bir perküsyon, elektronik davul ve vokalleriyle My Power ise deprem etkisinde bir şarkı. Albümün genel müziğine bakacak olursak Beyoncé'nin kendi tarzına bazen uzaklaştığını bazen yakınlaştığını fark edebiliriz. Sanatçı, R&B ve rap müziğe afrika kökenli ritimleri katarak kıtalar arasında bir yolculuğa çıkıyor.

Brown Skin Girl,'de Beyoncé'ye Wizkid, SAINt JHN ve sanatçının kızı Blue Ivy eşlik ediyor. Şarkının sözleri diğerlerininki gibi ilham verici. Videosunda Kelly Rowland ve Naomi Campbell gibi ünlü isimler rol alıyor. Filmin Youtube'da yayınlanan tek klibi ise şimdilik Already. Piyanonun hakimiyetindeki Otherside’da filmin başına dönüyoruz. İlk sahnelerde nehirde gördüğümüz ve içinde bebek olduğunu anladığımız sepeti, Beyoncé’nin Beni diğer tarafta göreceksin diyerek nehre kendisinin bıraktığını anlıyoruz. Hikayenin ilerleyişi karışık olduğundan bu olayı tam çözemeden izlemeye devam ediyoruz. İlerleyen dakikalarda şarkıcının muhtemelen diğer tarafta buluştuğu çocuğuyla bir sahnesini izliyoruz. "Diğer taraf"ın Afrika, yani sanatçının kökeni olduğunu tahmin edebiliriz. Spirit ile dramatik bir kapanış yapıyoruz. Sarı elbisesiyle güneş gibi parlayan Beyoncé, neden ona Queen B dendiğini hatırlatıyor. Filmde çıplak sesini korosuyla birlikte boş bir odada yankılarınırken duyduğumuz Beyoncé, güçlü duruşuyla finalini yapıyor.

Dünyadaki tüm sorunlara rağmen ırkçılık günümüzde hala büyük bir problem. Afroamerikan ırkının tarihini ve Afrika’nın geleneklerini modern ve evrensel bir bakış açısıyıyla sunmak istediğini söyleyen Beyoncé, bu filmle ırkının gücünü ve kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.