canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Queens Of The Stone Age - Rated R

Rated R, Queens Of The Stone Age’in ilk yıllarından kalma bir başyapıt. Aklımızda yer etmiş onlarca şarkının mimarı olan grup, riff üretme yeteneğini ilk defa bu albümle gösterdi.



6 Haziran’da yirminci yılını dolduran Rated R, milenyuma damga vuran bir giriş yaptı. Albümün yapımcısı, grubun çıkışından beri Josh Homme’un öğretmenliğini üstlenen Chris Goss. Stoner rock türünde nitelendirilen çalışma, 2000 yılına yakışır şekilde alışılmadık bir içeriğe sahip. Garip ritimler, yumuşak ve sert riffler yani sınıflandıramayacağımız şarkılar albüme hakim. Bunun başlıca nedeni, o zamanlar ortada üyeleri tam olarak oturmuş bir grubun olmaması. 1995’te dağılan ve yine stoner rock türünün babalarından olan Kyuss’un iki üyesi Nick Oliver ve Josh Homme, stüdyoya hem eski gruplarından hem de farklı gruplardan sekiz müzisyeni misafir ederek bu albümü tamamladı.

Rated R, Feel Good Hit Of The Summer ile beklentiyi yükselten bir başlangıç yapıyor. Yasak madde kullanımını anlatan sözleri tartışma yaratacak cinsten. Bu yönden Nirvana’nın yayınlanmamış bir şarkısına benzetilebilir. Better Living Through Chemistry, bağımlılığa daha farklı bir şekilde yaklaşıyor. Şarkının başta dağınık ritimler halinde duyulsa da ustalık eseri diyebileceğimiz dinamik bir kurgusu var. Birçok yerinde bitecekmiş izlenimini vermesi sizi şaşırtabilir.

Auto Pilot ve In The Fade daha sakin ve oturmuş tonlara sahip. Ekip, ana akıma bu şarkıyla göz kırpıyor. Grubun tarihinde önemli bir yere sahip Nick Oliveri’nin vokalini de aynı şarkıda dinliyoruz. Josh Homme ile yakın arkadaşlığı ve etkileyici sahne performansı ile Oliveri dönemin önemli rock figürlerinden. Ne var ki sanatçının iş birliğini grubun yalnızca iki albümünde dinliyoruz: Rated R ve Songs For Deaf.

The Lost Art Of Keeping A Secret, dönemin tüm radyolarında çalan bir şarkı. Altyapısının bir deha ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Ekip, gitar ve davulları daha az vurgulayıp farklı enstrümantal dokunuşları öne çıkarıyor. Üzerinden yirmi yıl geçti belki ama şarkının nakaratı hala dinleyeni içine alıyor.

Josh Homme efsane bir söz yazarı değil. Yalnızca Monsters In Parasol ya da I Think I Lost My Headache gibi iki şarkının adına bakarak bunu anlayabiliriz. Yine de bu sözlerin ufak bir karavanın içinde alelacele yazılmış olabileceğine ihtimal vermek de zor. Aslında albüm, kendi içinde örtülü ve derin bir anlatıma sahip.

İlk çalışmasıyla sesini geniş çapta duyuramayan Queens Of The Stone Age için Rated R, bir dönüm noktası niteliğinde. Ekip bu albümle, 70’lerden gelen melodileri 90’ların rock müziğiyle birleştirip geliştirerek milenyuma bir köprü kurdu. Son 20 yılın en iyi albümlerinden olan Rated R, şüphesiz modern bir rock klasiği.