canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Michael Kiwanuka - KIWANUKA

İlk iki albümüyle İngiltere'de büyük başarılar yakalayan Michael Kiwanuka, üçüncü stüdyo albümü KIWANUKA ile ezber bozmaya gelmiş görünüyor. Kiwanuka bu albümünde, değişik tarzlardan özgün sesleri güzel bir harmoniyle ve dikkat çekici şarkı sözleriyle bir araya getiriyor. Albüm, gerçekten de pek çok çağdaşından farklı çizgiler çiziyor.



İngiliz soul sanatçısının son çalışması, The Guardians'tan büyük övgüler toplayarak son 10 yılın en başarılı albümlerinden biri yorumunu aldı. 1 Kasım 2019'da Polydor Records etiketiyle çıkan albümde Kiwanuka'ya üretimde yardım eden isimler Inflo ve Danger Mouse oldu. Albümün teklileri You Ain't The Problem, Hero, Piano Joint ve Solid Ground, retro etkilerle modern sorunlara değinileceğinin habercisiydi. Albümde jazz, folk rock ve soul müziğin elementlerinin başarılı bir kombinasyonu mevcut. Sanatçı, Hero ve Piano Joint şarkılarına yaptığı introlarla ve albümde farklı enstrümanların kullanımıyla "Acaba şimdi ne gelecek?" hissiyatını öyle bir sağlamış ki 14 şarkılık albüm tek bir solukta dinlenebiliyor. Michael Kiwanuka, dijital çağın bir şarkıdan bir şarkıya atlanan, şarkıların çabucak eskitildiği bu hıza karşı albümünü bu şekilde düzenlediğini belirtiyor. Fakat bu, albüm boyunca Kiwanuka'nın dile getirdiği tek derdi değil.

Kiwanuka'nın savaşı anksiyete ve kendinden şüphecilik arasında gidip gelirken bunların sebebini ırkçılığa ve de dünyanın içinde bulunduğu haksız ön yargılarla dolu acınası durumuna bağlıyor. Hero'da 60'lı yılların aktivisti Fred Hampton'ın katiliyle son zamanlarda Amerika'da yaşanan polisin sivilleri vurma olayları karşılaştırılıyor: “On the news again, I guess they killed another .” Albümün, sözleri buna benzer şekilde toplumu karamsar biçimde mercek altına alan ve müzikalitesi açısından başarılı diğer şarkıları ise Rolling ve Piano Joint .

Şarkılardaki gitar, piyano, keman hatta arp sesleri öyle iyi düzenlenmiş ki dinlerken "Evet, dünya sorunlu bir yer, ama iyi ki müzik var." diyeceksiniz. Sözleriyle bize neşe veren şarkılar da yok değil, albümün bizi neşeli ritimlerle karşılayan şarkısı You Ain't The Problem, albümün en iyimser ve en başarılı şarkısı olabilir. Diğer şarkılar belli durumları eleştirirken You Ain't The Problem "Zaman acıyı iyileştirir." sözüyle umudun yitirilmediğini gösteriyor.

Michael Kiwanuka'nın modern ve zamansız bir tarz yakaladığını söyleyebiliriz, fakat aşina olduğumuz The Rolling Stones'un gospel rock'ına ve Jimi Hendrix'in gitar ritimlerine benzeyen kısımlara da rastlıyoruz. Bu müziği, değişik tarzların farklı parçalarıyla retro bir ruh ve modern bir bakış açısıyla bir yap-boz gibi birleştirmek de, elbette Michael Kiwanuka'ya atfedilecek bir başarı.