canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Arctic Monkeys - AM

İngiltere’de başlayan yolculuğuna tüm dünyayı katan ve rock’n roll’u 2000’lere taşıyan gruplardan birisi Arctic Monkeys. AM albümü, grubun adını müzik dünyasına duyuran ilk albüm değil, fakat bu dünyada yerini sağlamlaştırdığı kesin. İngiliz grubun başarısının önemli bir kısmını borçlu olduğu bu albüme biraz yakından bakalım.



Myspace sayesinde, daha plak şirketleriyle ilk anlaşmasını imzalamadan adını milyonlara duyurdu Arctic Monkeys. Indie rock ile bütünleştirdiği tarzını her yeni albümüyle farklı şekilde yoğuran, dinleyenlerini de hep keşif yolculuğuna çıkaran bir topluluk oldu. 6 albüm arasından 5. sırada gelen AM albümü, Arctic Monkeys’in eşofman giyip hayatı sorgulayan bir grup gençten takım elbise ve deri ceketler giyen olgunlaşmış erkeklere evrildiğini gösteriyordu. 2013’te çıkan albüm, grubun hep daha iyisini yaratmasına vesile olan James Ford’un prodüktörlüğünde sunuldu. Arctic Monkeys’in şarkılarındaki klasikleşmiş geri vokal kısımlarına ise Queens Of The Stone Age’den Josh Hamm eşlik ediyordu.

Albümdeki şarkıların sahne arkasında genellikle gece kulüpleri, otel odaları ve after party’lerde yolunu kaybetmiş ve ardından kötü kararlara yönelmiş bir Alex Turner gördük. Açılış şarkısı Do I Wanna Know, grubun en popüler şarkısı şüphesiz. Vokalleri, elektro gitar atakları ve öne çıkardığı bas gitarının dışında müziğine gölge düşürmeyen sözlere de sahip. Turner, hafif melankoli havasını çiğleştirmeden söz yazma gücünü daha ilk şarkıdan gösteriyor. Şarkının sözleri belki klişe, fakat bütününe bakıldığında asla hızla tüketilecek şarkılardan değil.

Turner, şarkıları dinlerken gözümüzde canlanacak kadar gerçekçi yazdığı hikayesini Why’d You Only Call Me When You’re High’da devam ettiriyor. Şarkının sözleriyle paralel ilerleyen klibi ve şarkının R&B tarzı grubun bu albümünde Amerikan etkisini gösteren detaylardan. Yine R&B etkisini bir diğer parlayan şarkı Arabella’da dinlerken, One For The Road’da ise The Rolling Stones’un Sympathy For The Devil şarkısındaki geri vokalleri anımsıyoruz.

Albümün neredeyse her şarkısı kendi başına bir ‘hit’ haline geldiğinden, hepsinden tek tek bahsetmek zor. Fakat AM albümüyle Arctic Monkeys’in önceki albümlerinin post-punk revival’ına biraz daha soul, psychedelic ve progressive tarzlar ekleyerek çok daha iyiye evrildiği kesin. Snap Out Of It, Arabella ve Why’d You Only Call Me When You’re High için çekilen kliplerle de albüm çıktığı andan itibaren bir sembol haline geliyor. Bu sembol Turner’ın yarattığı aşık ama pek kendini bilmez, barlarda dolaşan fakat I Wanna Be Yours’da bahsettiği gibi ‘belki de sadece birine ait olmak isteyen’ bir karakter olabilir. Ayrıca çıktığı sonbahar mevsiminin hüznünü yansıttığı için en çok kapalı havalarda dinlenmesi gereken bir albüm.